Opschepper

19 november
Na ruim een week sta ik weer op het strand in eigen land. In plaats van ver de zee in te lopen, ga ik al na vijf stappen in het zand liggen. Gebruikmakend van mijn ervaring in de ondiepe beek in Duitsland laat ik de golfjes over me heen komen. Ik staar naar de lucht. Het is vijf uur en de lucht kleurt al donker, een eerste ster wordt zichtbaar. Ik lig hier moederziel alleen als een aangespoelde drenkeling.
Een van de effecten van deze iceman-expeditie – waar Wim Hof overigens niet over rept – is dat ik een opschepper ben geworden. Nog niemand heeft me er op gewezen, maar zelf weet ik beter. Zelfvertrouwen slaat door naar zelfoverschatting gebaseerd op het imago van een iceman.
Elk gesprek weet ik binnen een paar zinnen op mij en mijn koudwatergedoe te brengen – ongeacht het gezelschap of de gelegenheid.
Zo stond ik op een borrel na te praten in een groepje van vijf. Ze waren allen van hetzelfde bedrijf, ik was er te gast. Na enkele opmerkingen over de dag en wat er bereikt was, viel er, toen een hen de bestelling had opgenomen en wegliep om drankjes te halen, een korte stilte.
Precies de stilte die ik nodig heb om mijn punt te maken. Eén stilte en drie zinnen.
‘Waar ik kom, gaat het over niks anders meer, verandering is de constante’, zeg ik, ‘Overal zie ik dezelfde twijfels en vragen. Het is koudwatervrees.’ (één)
De drankjeskoerier komt terug met vijf glazen geklemd tussen zijn handen. Ik wacht tot hij bevrijd is en de drankjes verdeeld zijn.
‘Die vrees verdwijnt door jezelf en elkaar vaak te confronteren. Veranderen is een kwestie van doen. Je kunt het trainen..’ (twee)
‘..door letterlijk het koude water in te gaan.’(drie!)
Ik dis mijn verhaal op, ze hangen aan mijn lippen.
‘Ook in de winter?’ (juist dan)
‘Is het niet heel koud?’ (best wel)
‘Wat levert het je op?’ (veerkracht, tal van inzichten)
Hier liggend in de branding besef ik dat ik mij identificerend met de iceman, ook afhankelijk van hem ben geworden. Ik heb de koude golven hard nodig om de arrogantie van me af te spoelen en mezelf terug te vinden.