De zaak Hof

28 januari
Het is twee jaar later en mijn voornemen (Ik doe mee! I am in!) staat nog als een huis.
Goede gedachte, nul actie. Transformatie – daar gaat het hier over – bestaat alleen in doen. Dus tijd voor de uitvoering van een plan dat al concreet is sinds het zien van de nieuwjaarsduik nu alweer bijna een maand geleden: zwemmen in zee. Twee keer per week, jaar rond
Ik heb veel gelezen over de theorie achter koudetherapie. Ik heb Wubbe Ockels, de astronaut, gevolgd tot aan zijn dood toe. Hij ging elke ochtend zwemmen in de gracht voor zijn huis. Ik ben Wim Hof blijven volgen en heb gezien dat zijn movement steeds groter en internationaler werd. Ik heb de oprichting van de vereniging van koudwaterzwemmers meegekregen.
En sindsdien heb ik ook zelf een paar keer gezwommen in een koude zee en een frisse rivier. In de zomer zelfs een tijdje elke dag. Zeker verfrissend en een goede start van de dag, maar toch iets anders dan de bergtocht op blotevoeten en met ontbloot bovenlijf die ik Wim en een stel cursisten zie maken op zijn youtube kanaal.
De hele zaak Hof staat op drie pijlers: koudetherapie, ademhaling en commitment. Ik zal commitment moeten inbrengen als ik het plan ook daadwerkelijk ga uitvoeren. Ik douche al jaren koud af, twee minuten lang. Ik weet al jaren dat ik daar de hele dag op kan. Dat mijn zelfvertrouwen volledig gebaseerd is op die dagelijkse overwinning op mijzelf. Demonen krijgen geen grip op een koude huid, vandaar. Investeer niet in vloerverwarming in de badkamer, investeer in koude-therapie. Check hoe je uit je ogen kijkt. Kleding doet veel op onze leeftijd, maar uitstraling maakt het verschil.